Kompetenslyftet

1.4.2025 - 31.3.2027

Kompetensbaserade utbildningar – nya möjligheter för fri bildning

Att införa kompetensbaserade utbildningar med nationella kompetensmärken kring vuxnas grundläggande kunskapen är en relativt ny och intressant utveckling inom den fria bildningen. De så kallade KAPOS-märkena togs i bruk gösten 2024 och ger den fria bildningen nya möjligheter att jobba med vuxnas grundläggande färdigheter. För att dessa utbildningar ska kunna etableras och fungera långsiktigt behövs ett starkt stöd i utvecklingsarbetet.

Svenska och tvåspråkiga läroinrättningar inom den fria bildningen är ofta små och har begränsade resurser. Detta kan göra det svårt för dem att själva bygga upp helt nya utbildningar från grunden, eller anpassa existerande kurser och utbud så att de inkluderar kompetensbaserade delar. Här kommer det nationella projektet Kompetenslyftet – nationella kompetensmärken inom fri bildning in i bilden.

Projektet syftar till att stötta läroinrättningar i utvecklingen av hållbara utbildningsmodeller och att sprida goda exempel och fungerande metoder. För att skapa bred representation och nå ut på ett effektivt sätt samarbetar projektet med olika former av läroinrättningar – medborgarinstitut, folkhögskolor och studiecentraler – som fungerar som projektpartners.

Fokus ligger på att, genom praktiska utbildningsförsök, utveckla konkreta modeller och verktyg som kan användas av många olika läroinrättningar. Ambitionen är att göra det möjligt för så många som möjligt att integrera nationella kompetensmärken i sin utbildningsverksamhet. Projektet samverkar även med organisationer utanför partnerkretsen för att hitta flexibla lösningar som fungerar inom hela det fria bildningsfältet.

En viktig del av arbetet är uppsökande verksamhet, där projektet knyter kontakter med organisationer som arbetar inom sysselsättningsfrämjande områden, näringslivet och andra aktörer. Syftet är att tillsammans bli bättre på att identifiera kompetensbehov, möta efterfrågan på arbetsmarknaden och informera om utbildningsmöjligheter inom fri bildning.

Slutligen ingår även fortbildning av pedagogisk personal som en del av projektet. Denna baseras på de erfarenheter och material som tas fram under utbildningsförsöken – allt för att stärka undervisningens kvalitet och relevans.
Projektet är finansierat av ESF+

Partners:

  • Helsingfors svenska arbetarinstitut
  • Folkhälsan utbildning
  • Svenska Folkskolans vänner, genom Svenska Studiecentralen

Vill du veta mer?

Kontakta Johanni Larjanko, som är projektansvarig på Bildningsalliansen.

Johanin LArja

Johanni.larjanko@bildningsalliansen.fi

 

Med stöd av

Medfinansieras av Europeiska Unionen

Svenska Kulturfonden