TILLGÄNGLIGHET

Lagen om tillhandahållande av digitala tjänster för den offentliga sektorn trädde i kraft 1.4.2019. Det innebär att alla webbplatser och mobilapplikationer ska uppfylla en internationell tillgänglighetsstandard, som skapar förutsättningar för att webbplatser och applikationer blir tillgängliga för så många människor som möjligt oberoende av handikapp eller individuella utmaningar.  

CHECKLISTAN - 10 TIPS PÅ TILLGÄNGLIGHET (2023)

Tipsen är plockade från det material som som FDUV, Svenska Hörselförbundet och Finlands svenska synskadade presenterade under webbinariet kring tillgänglighet som Bildningsalliansen ordnade i januari 2023.

Här kan du läsa Undervisnings- och kulturministeriets brev om ikraftträdandet av lagen om tillhandahållande av digitala tjänster och dess tillgänglighetskraven
De officiella anvisningarna finns även på svenska på
www.tillgänglighetskrav.fi

Luckans projekt Tillgänglighet för alla inleddes 2015 och pågår fortfarande. Från och med 2020 är Bildningsalliansen en samarbetspart till projektet inom "TIPS OM TILLGÄNGLIGHET".
Mera information om projektet och tillgänglighet hittas på www.tillgangligt.fi 

Bildningsalliansen ordnade ett webinarium kring webbtillgänglighet 13.5.2019. Webinariet leddes av Viena Rainio som är överinspektör gällande tillgänglighetstillsyn (webbtillgänglighet) på Regionförvaltningsverket. 

Bildninsalliansens tillgänglighetssymboler (uppgjorda i samarbete med Nykarleby arbis)

Lila rund symbol med tre personer  Kurs/Utbildning för alla (jpeg-fil)

Brund rund symbol med en käppburen person Kurs/Utbildning för seniorer (jpeg-fil)

Rosa rund symbol med två barn/ungdomar Kurs/Utbildning för barn/unga (jpeg-fil)

Gul rund symbol med två händer Kurs/Utbildning för personer med funktionsvariationer (jpeg-fil)

Blå rund symbol med en rullstolsbunden person Kursplatsen är tillgänglig (anpassad för rullstolsbundna eller andra fysiska besvär) (jpeg-fil)

Grön rund symbol med ett öra och en ljudvåg Kursplatsen är utrustad med hörselslinga (jpeg-fil)

Följande länkar innehåller nyttig information: