Bildningsalliansen arbetade 2013-2018 mycket med digital delaktighet. Ett nationellt öppet nätverk skapades och drevs. Nätverket arrangerade bland annat evenemang under flera år inom det Europeiska All Digital week-konceptet. Inom det nordiska samarbetet skapade ett Nordplus Vuxen-projekt flera rekommendationer, seminarier och annat. En del av materialet finns arkiverat på den här sidan.
Den digitala klyftan är idag verklighet. Allt fler tjänster flyttas över till nätet, vilket gör dem tillgängliga, men bara för dem som behärskar tekniken. Detta sker i alla nordiska länder. Det finns olika nationella strategier för att möta utmaningen. Projektet InkluderaFlera jämför strategierna, ser på lagstiftning, regeringsprogram, offentliga strukturer, finansieringsmodeller och målsättningar. Vi vill veta hur man tacklar utmaningarna, vem som betalar och vilka strategier som fungerar. Projektet producerar en jämförande analys, samt rekommendationer. Det hela avslutas med en nordisk konferens som bjuder in tjänstemän, politiker och folkbildare för en diskussion om hur vi kan göra våra samhällen mer inkluderande.
Är det statens ansvar att sörja för att alla skall ha samma möjligheter? Vilken roll spelar folkbildningen här? Vem skall betala? Talar vi här om speciellt utsatta grupper som behöver stöd, eller är detta en universell angelägenhet??Projektet koordineras av Bildningsalliansen från Finland. Arbetet genomförs av en arbetsgrupp bestående av representanter från stora nationella folkbildarorganisationer i Finland, Norge, Sverige och Danmark.
Mycket görs redan i flera av våra länder kring digital delaktighet. Vi har blivit inspirerade av det svenska Digidel-nätverket, som på ganska kort tid fått oerhört mycket till stånd. Inspirerade av deras verksamhet och målsättningar vill vi undersöka och jämföra vilka strukturer som finns på plats i de olika nordiska länderna, så att våra begränsade resurser kan användas på bästa sätt. Vad fungerar, och vad krävs? Vad är statsmaktens roll och inställning? Fungerar frivilliga nätverk bättre än statligt lagstadgande? Hur kan man mäta digital delaktighet, och hur kan man engagera flera folkrörelser?
Vi arbetar med tre olika helheter.
Parallellt med detta erbjöd projektet sociala nätverk för diskussion där alla intresserade är välkomna att delta. Forum fanns på facebook, nyheter och publikationer på en webbsida, synlighet sköttes via twitter.
Artikel |