Inom ramen för Bildningsalliansens ESF-projekt Inkluderande arbetsplats gjorde jag (Marie) tillsammans med projektkollegorna Mona och Heidi från Yrkeshögskolan Centria i september en givande studieresa till Stockholm och Oslo. Resan bjöd på värdefulla möten, lärorika insikter och inspirerande diskussioner kring inkludering och mångfald på arbetsplatser i Norden.
Mitt Liv – förebild för en inkluderande arbetsmarknad
Resan inleddes med ett stopp i Stockholm där vi hade förmånen att träffa Lenka från företaget Mitt Liv, en organisation som sedan 2008 aktivt arbetat för en mer inkluderande arbetsmarknad. Under besöket fick vi en djupare inblick i Mitt Livs mentorsprogram, som löper under fyra månader, och hur de genom sitt arbete främjar kompetens och kompetensutveckling för att skapa rättvisa möjligheter för alla på arbetsmarknaden.
Vi kunde konstatera att vårt projekt delar många beröringspunkter med deras arbete. Att få ta del av deras mångåriga erfarenhet var otroligt lärorikt och inspirerande. Det bevisar att förändring verkligen är möjlig när vi arbetar tillsammans för en mer rättvis och inkluderande värld.
Diversify Nordics Summit 2024 – insikter om mångfald
Efter Stockholmsbesöket reste vi vidare till Oslo för att delta i Diversify Nordics Summit 2024, en konferens som samlade aktörer från hela Norden för att diskutera mångfald och inkludering i arbetslivet. Konferensen erbjöd en rad insikter och inspiration kring hur nordiska arbetsplatser kan bli mer inkluderande och mångsidiga.
Det var upplyftande och motiverande att följa med i diskussionerna om hur vi tillsammans kan skapa mer inkluderande arbetsmiljöer. Något jag tog med mig är vikten av att vi alltid lär oss av våra misstag för att kunna göra bättre i framtiden. Nyfikenhet och att vara öppenhjärtig tar oss långt, och ibland behöver vi utmana oss själva att vara i rum där vi känner oss obekväma – för det är där vi verkligen utvecklas och lär oss nya saker.
En resa fylld av inspiration och nya perspektiv
Såhär i efterhand kan jag konstatera att studieresan har gett oss som projektgrupp både nya kunskaper och ett ökat engagemang för vårt arbete inom Inkluderande arbetsplats. Vi ser nu fram emot att tillämpa de nya insikterna och fortsätta arbeta för en framtid där arbetsplatser genomsyras av inkludering och mångfald.
Om projektet Inkluderande arbetsplats
ESF-projektet Inkluderande arbetsplats syftar till att påverka företagens beredskap att ta mer ansvar för hur den internationella arbetskraftens inkluderas och trivs på arbetsplatsen samt att påverka företagens intresse att ta en större roll för den internationella arbetstagarens fritid och trivsel på orten. Projektet pågår till mars 2026. Projektet är ett samarbete mellan Yrkeshögskolan Centria (projektägare), Bildningsalliansen och Kredu - Kristliga folkhögskolan i Nykarleby. Här kan du läsa mera om Inkluderande arbetsplats: https://net.centria.fi/hanke/inkluderande-arbetsplats/