Hur bidrar vi inom den fria bildningen till en hållbar utveckling? Vilka färdigheter behöver vi skaffa oss för att bygga en hållbar framtid? Vilken typ av god praxis och utbildning finns redan?
Delta i kampanjen Mod att lära sig – för en hållbar livsstil 20–26.5.2024, och hjälp oss att lyfta fram den fria bildningens roll i arbetet med en hållbar utveckling. Kampanjen koordineras av Bildningsalliansen, Studieförbunden rf, Finlands Folkhögskoleförbund, Medborgarinstitutens Förbund, Idrottsinstituten, Finlands Sommaruniversitet och EPALE – En elektronisk plattform för vuxnas lärande i Europa.
Hållbar utveckling handlar om att garantera goda livsmöjligheter för oss som lever nu och för våra efterkommande. Det förutsätter att man beaktar naturens bärkraft och bevarandet av mångfalden i allt beslutsfattande och i all verksamhet. Samtidigt kan vi inte bortse från människans behov på såväl lokal som global nivå. Det är alltså frågan om en balansgång.
Hållbar utveckling delas in i tre dimensioner: ekologisk, ekonomisk, samt social och kulturell hållbarhet.
Vår kampanj fokuserar på ekologisk och social hållbarhet. Målet för ekologisk hållbarhet är att anpassa människans ekonomiska och materiella verksamhet till naturens förmåga till förnyelse och resiliens. Social hållbarhet syftar till att minska ojämlikheter i individers välbefinnande och inkludering. Både EU och Nordiska Ministerrådet arbetar med hållbarhet som utgångspunkt.
Mottot för kampanjen är #ModAttLäraSig #RohkeusOppia, eftersom det krävs mod för att lära sig nya saker och avlära sig det gamla. Att skapa en hållbar framtid kräver modiga steg av oss alla.
Du som jobbar inom fri bildning kan delta i kampanjen 20–26.5.2024 genom att dela med dig av dina tankar i sociala medier om en eller båda av följande frågor:
- Hur bidrar din läroanstalts utbildningar eller andra aktiviteter till ekologisk hållbarhet?
- Hur bidrar din läroanstalts utbildningar eller andra aktiviteter till social hållbarhet?
Läs mer och ladda ner kampanjens illustrationer här