Vi lär oss.

Hösten är lärandets tid

17.09.2019 kl. 16:29
Plötsligt är det dags att lära sig något nytt.

Flyttfåglarnas streck fyller nu himlen, berättar de på nyheterna. Hösten är här. Temperaturen sjunker, dagarna mörknar. Skolorna har börjat, och trots att det är i slutet av kalenderåret känns det ofta som en nystart. Det är en så tydlig förändring. Från sommarens bad, bastu, renoveringsprojekt, bokläsande, vilande och umgänge börjar ”allvaret”. Inom den fria bildningen går många i spänd väntan. En del tränar inför anmälnings- och/eller kursstarten. Det blir alltid rusning. Denna hunger på att lära sig nytt, denna nyfikenhet på världen runt omkring oss som vi finländare visar så tydligt med detta beteende, det är som balsam för en klimatångestfånge som jag. Denna tro på framtiden, på sig själv, på att göra tillsammans. Det gäller både i stort som i smått. En kort förfrågan till några av Bildningsalliansens medlemmar om höststarten visar tydligt på bredden och djupet inom fri bildning i Finland idag.

Kantarelljakt, båtbyggeri och uppsökande digihjälp

När Medis på Åland tjuvstartade i augusti med en kurs i ”kantarellsök med hund” sålde den slut på 38 minuter. Och folk satte sig till och med på väntelista, utifall att.

I Borgå har hösten börjat med ett femtiotal elever på ”Akan”, Borgå folkakademis långa linjer. Dessutom har 15 inlett sina studier i Kuggom/Lovisa på båtbyggarlinjen. Akan fortsätter med hundkonsultlinjen, djurvårdarlinjen, Svenska för invandrare och Grundläggande utbildning för vuxna. Dessutom finns en tionde klass, som i år har märkbart fler elever än tidigare.

Östra nylands 3 medborgarinstitut samarbetar i projektet Digidags. Det är ett tvåårigt projekt som finansieras av Utbildningsstyrelsen med en helhet av olika kurser, föreläsningar, träffar osv. Det handlar om lågtröskelverksamhet och att lärarna skall finnas där människorna rör sig och samlas. Projektet medverkar i olika evenemang, som Må bra-dag i Sibbo, Fritidsmässa i Lovisa och Gardera dig för ålderdomen-mässa i Borgå. Dessa äger alla rum under hösten. För att nå bättre resultat samarbetar man också med olika föreningar som till exempel pensionärsföreningar, ungdomsföreningar, cancerföreningen, byaföreningar osv. Rent konkret var man ute i Andersböle i Borgå och höll smarttelefonrådgivning för seniorer som brukar ha sin veckoträff på ungdomslokalen. Alla tre instituten erbjuder också en grundkurs i långsam takt i data på både svenska och finska, som pågår hela höstterminen.

När man skräddarsydde en kurs i grunderna i e-tjänster på 16 lektioner för Borgå pensionärsförening trillade det in 59 anmälningar!

I Sibbo erbjuds IT-café och digirådgivning både i Nickby och ute på landet.

Inge Ekholm berättar att för henne och kollegan Maria Malin var det här på ett sätt en dröm som gick i uppfyllelse. Det är just sådan här digital verksamhet/rådgivning/undervisning de så länge har talat om och velat genomföra.

Att få höra lite om vad som är på gång, och att märka den entusiasm som ligger bakom känns bra. Det vi gör är viktigt, i stort som i smått.

Detta är den första artikeln i Bildningsalliansens nya artikelserie, där vi från och med nu publicerar minst en längre text varje månad.