Medborgarinstituten övergår till nätundervisning i Östnyland

25.03.2020 kl. 07:24
"På grund av coronaepidemin måste medborgarinstituten i Lovisa, Sibbo och Borgå inhibera eller skjuta framåt de lektioner som kräver närundervisning. En del ämnen går att studera digitalt." Skriver Svenska Yle, 24.03.2020

 

På datorskärmen syns Liisa Toivonen. Hon är lärare i japanska vid Borgå medborgarinstitut och håller just på med att gå igenom olika böjningsformer av ord med sin grupp.

Det är första gången som gruppen träffas via nätet i stället för i klassrummet.

I klassrummet brukade läraren Toivonen gå runt bland eleverna för att titta på uppgifterna och ge råd, men det går inte att göra virtuellt.

Mitja Runonen, som är elev på kursen, tycker ändå att det här med att köra undervisningen via Teams-applikationen på nätet var en fungerande lösning.

– Jag tycker att det är fint att det ordnades så här, att det inte helt blev bort vilket jag först var rädd för, säger Runonen.

Liksom så många andra har också ÖStnylands medborgarinstitut jobbat febrilt med att fundera ut hur så mycket som möjligt ska gå att sköta på distans.

Det är ännu en liten bit av vårterminen kvar och på medborgarinstituten i Sibbo, Lovisa och Borgå har man utrett eller utreder man vilka kurser som kan slutföras på distans, och hur.

I artikeln berättar rektorerna Maria Malin, Tanja Lill-Smeds och Annelie Åkerman-Anttila mera kring hur kursverksamheten nu fortsatt på distans i Östnyland. Läs hela artikeln på Svenska Yle (24.3.2020) här: