Catharina von Schoultz

Möt Livslärds bloggare Cati von Schoultz

24.02.2020 kl. 13:28
Cati von Schoultz är rektor vid Akan i Borgå.

Berätta lite om dig själv

– Jag är mamma till tre, mormor till två och arbetar som rektor vid Borgå folkakademi, en folkhögskola. Jag har alltid varit intresserad av kultur och av samhällsfrågor, så är också aktiv i kommunalpolitiken, där jag mest arbetar med bildningsfrågor. Jag har bott stora delar av mitt liv utomlands på olika håll i Europa och saknar ibland den kultur- och språkmångfald vi ännu bara är i början av här i Finland. 

Men vem är jag? Svårt att definiera, finns så många lager och fler blir det år för år. Mamma, idealist, nyfiken, kattmänniska, mångsysslare, färgälskare, läsare, optimist, naturberoende, människovän är ord som spontant faller mig i sinnet just nu. Hade du frågat imorgon hade svaret antagligen kommit med andra nyanser. 

– Jag gillar att kombinera det ibland oväntade, det brukar bli bäst. Dessutom gör det livet så mycket roligare. 

Vad får dig att skriva?

– Jag skriver helst och bäst då texterna ramlar över mig. Jag har min padda bredvid mig på nattduksbordet och rätt många av mina texter har jag skrivit tidiga morgnar eller under sköna söndagsförmiddagar utan press. De kan handla om något jag varit med om, något jag läst eller något jag av någon anledning ser som angeläget. Oftast handlar mina texter ändå om samhällsfrågor och om oss människor. Skrivandet är för mig också ett sätt att bearbeta händelser, att lugna ner mig och få perspektiv. På så sätt också en form av meditation som får mig att må bra. 

Tipsa om en bloggare som du läser och varför du tycker hen är bra

– Trots att jag gärna skriver bloggtexter själv och läser mycket och gärna har jag ingen speciell bloggare jag följer just nu. För några år sedan följde jag en som hette gammelmormorn. Det var en äldre dam i Sverige med rötter i Finland som bloggade om sin vardag. Tyvärr gick hon sedan bort. 

Vad betyder livslångt lärande för dig?

– Jag tänker ofta i bilder och jag ser framför mig en gammaldags gedigen stenbro som är trygg och stabil att gå på och leder vidare till ännu outforskade stränder. Livslångt lärande är för mig att vara på väg och det har för mig en mycket positiv klang. Det handlar om att vara vaken och öppen för det som sker omkring en. Om att ständigt upptäcka nya saker och dimensioner, men också om att se hur allt det man lärt sig hittills bildar ett starkare nät, en helhet. Kanske man kunde säga att det är som att lägga pussel, så småningom växer allt mer fantastiska bilder fram. 

Läs Catis blogginlägg på Livslärd