Foto Kristoffer Åberg/ÖN

Borgå folkakademi erbjuder heltidsstudier i musik

17.02.2020 kl. 11:10
Sedan Peik Holländer anställdes på Borgå folkakademi (i folkmun Akan) har det satsats på musik.

Det här syns till exempel genom den första "Akans musikklubb" i november 2019, som drog fullt hus med artister som Sandra Långbacka och Mandys Nyckel. Nya musikklubbar är på kommande under våren. Även i utbudet av kortkurser syns musiken mera, till exempel kursen "Move and groove" i rytmisk körmusik som drog över tjugo deltagare.

Redan förra året försökte man sätta igång en ettårig utbildning för musik och kom snubblande nära. Det fattades bara några sökande för att utbildningen hade blivit verklighet. I år är man tillbaka och bättre förberedda.

- Jag tror också att det kan behövas tid för att skapa ett rykte kring en ny utbildning. Förra året lade vi grunden. I år tar intresserade kontakt i ett tidigare skede, så det ser bättre ut för musikutbildningen denna gång, säger Holländer.

Heltidsstudierna i musik på Akan bjuder på ett tillfälle för musikintresserade att satsa på sin passion under ledning av kunniga musiker och pedagoger. Huvudtanken är ändå att deltagarna får dela sitt intresse med andra och lära sig av varandra. Kurserna på utbildningen kan vara allt från bandspel och stämsång till musikteori, pop- och rockhistoria, branschkunskap och låtskrivning. Eftersom det är en folkhögskoleutbildning, kan kurserna skräddarsys enligt studerandenas intressen och behov. Man ska kunna använda sitt år på Akan både som ett mellanår och som ett prep-år för att söka sig vidare till andra musikutbildningar.

Holländer har själv både studerat och arbetat på folkhögskola tidigare och vet vad ett sådant år kan ge.

- Vare sig du vet att du vill satsa på musik, eller behöver lite tid för att tänka på saken, kom till oss! Det blir ett oförglömligt år.