Digidags i Östnyland

17.09.2019 kl. 12:20
Just nu erbjuder östra Nylands medborgarinstitut en massa digihjälp.

Digidags är ett två-årigt projekt gemensamt för de tre östnyländska instituten. Det handlar om lågtröskelverksamhet och att lärarna skall finnas där människorna rör sig och samlas. Exempel på verksamhet är Må bra-dag i Sibbo, Fritidsmässa i Lovisa och Gardera dig för ålderdomen-mässa i Borgå. Alla dessa går av stapeln under hösten. Det finns också samarbete med olika föreningar, bl.a. pensionärsföreningar, ungdomsföreningar, cancerförening, byaföreningar osv. 

Alla tre deltagande institut erbjuder en grundkurs i långsam takt i data på både svenska och finska, som pågår hela höstterminen. 

Läs mer

Projektet har redan hunnit med en hel del. Till exempel skräddarsyddes en kurs i grunderna i e-tjänster på 16 lektioner för Borgå pensionärsförening som genast fick 59 anmälningar! Nu har vi skapat en parallellkurs, som går på eftermiddagen. Här hittar du övriga Digidags-kurser på svenska i Borgå

Sibbo har både café och digirådgivning både i Nickby och ute på landet. De större orterna besöks en gång i månaden och de övriga en gång/termin. På de ställen med både café och rådgivning, så inleds träffen med en liten föreläsning och diskussion om aktuella saker i digivärlden innan det sedan blir digirådgivning. Här hittar du Digidagsutbudet i Sibbo

Projektet har kommit bra igång. Redan i våras erbjöds digirådgivning i Pernå och under ADW-veckan hölls en tvåspråkig föreläsning om E-tjänster (myndigheternas) i Lovisa. Under sommaren besöktes sommartorgen i Sarfsalö, Pernå en gång i juni och en gång nu i augusti samt en fredagskväll i juli i Ringborg, Strömfors. 

Berättat av Inge Ekholm

Johanni